Ciekawostki
10 niesamowitych faktów na temat jaj
Jajo tworzy się przez około dobę, a w ostatniej minucie obraca się o 180 stopni, tak że kura nioska znosi je tępą stroną. Ta część jest delikatniejsza, co wpływa na jakość jaj konsumpcyjnych.
W Polsce największą kolekcję jaj liczącą ponad tysiąc sztuk, posiada pani Halina Kaczmarczyk z Wilkowic w województwie śląskim. W jej zbiorach znajdują się jajka z całego świata, wykonane z różnych materiałów, takich jak drewno, szkło czy ceramika. To unikalna kolekcja, która pokazuje, jak różnorodne mogą być jaja konsumpcyjne i dekoracyjne.
W średniowieczu jaja służyły jako składnik zaprawy wapiennej w budownictwie.
Jaja to najlepsze źródło aminokwasów, kwasów tłuszczowych, witamin i związków mineralnych. Zawierają szczególnie cenne biologicznie składniki, takie jak działający przeciwbakteryjnie lizozym, przeciwzapalna cystatyna, stymulująca odporność immunoglobulina, hamująca procesy utleniania foswityna oraz zapobiegająca starzeniu się komórek lecytyna. Dzięki temu jaja konsumpcyjne stanowią ważny element zdrowej diety.
Medycyna ludowa zaleca smarowanie surowym białkiem jaj konsumpcyjnych miejsc dotkniętych bólami reumatycznymi, co może być naturalną metodą łagodzenia dolegliwości oraz wspierania zdrowia stawów.
Jajko zakopywano w sadach i na polach, żeby zapewnić urodzaj.
Jajko kurze, ważące 180 gramów (przeciętna waga jajka kurzego to 60-70 gram), już zostało zarejestrowane
w „Księdze Rekordów Guinessa”.
Chińczycy wierzyli, że cały świat powstał z jaja.
Jajko swoją złą sławę zawdzięcza dużej zawartości cholesterolu w żółtku. Przez wiele lat było uważane za produkt podnoszący poziom cholesterolu we krwi, jednak nie ma żadnych badań potwierdzających tę teorię. Naukowcy uważają nawet, że zawarta w jajku lecytyna oraz wielonienasycone kwasy tłuszczowe obecne w jajach konsumpcyjnych zapobiegają odkładaniu się cholesterolu na ścianach tętnic, wspierając zdrowie serca.
Aby sprawdzić, czy jaja są świeże, należy wrzucić je do szklanki z wodą. Jaja długo przechowywane będą utrzymywać się na wodzie.